U-WAARDE

Wat houdt dat nu precies in?

Glas en ruiten plaatsen
Het Bouwbesluit stelt eisen aan de isolatiewaarde en veiligheid van de ramen in woningen. De huidige eis van het Bouwbesluit is dat de warmtedoorgangscoŽfficiŽnt ten hoogste 4,2 W/m2K mag bedragen. De warmtedoorgangscoŽfficiŽnt drukt uit hoeveel Watt warmte-energie er door een vierkante meter raam verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen binnen- en buitenkant van het raam. De warmtedoorgangscoŽfficiŽnt wordt aangegeven met de U-waarde (in Belgie met de K-waarde). Dus de U-waarde geeft aan hoeveelheid warmte die door een constructie heen gaat bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin.

Hoe lager de U-waarde van het raam, hoe beter de isolatiewaarde.

Een raam bestaat uit verschillende constructieonderdelen. In de meeste gevallen uit een kozijn (het kader) en de beglazing. Het Bouwbesluit stelt de eis over de isolatiewaarde van het gehele raam (dus U raam = U kozijn + U glas) en over de afzonderlijke constructieonderdelen.

HR-glas

HR-glas staat voor Hoog-rendementsisolatieglas. De oude benaming is Low-E glas oftewel Low emission glas, hetgeen betekent glas met een lage uitstraling. Dubbel glas mag HR-glas worden genoemd wanneer de U-waarde niet groter is dan 2,0 W/m2K. Normaal dubbelglas heeft een U-waarde van 3,0 W/m2K. De hogere thermische isolatiewaarde van HR-glas kan op de volgende manier worden behaald:
  • luchtspouw vergroten naar 15 mm (een nog grotere luchtspouw heeft geen zin);
  • de lucht in de spouw vervangen door een gasvulling met een lagere warmtegeleidingscoŽfficiŽnt. De gasvulling kan Argon zijn of het duurdere maar betere isolerende krypton;
  • binnenzijde van de glasplaten voorzien van een metaalcoating. De metaalcoating weerkaatst de warmte, maar laat het zonlicht grotendeels door;

Tabel: U-waarde kozijn

Aanduiding Warmtedoorgangscoefficient
HR-glas 1,6 < U < 2,0 W/m2K LTA > 70% 4-12-5
HR+-glas 1,2 < U < 1,6 W/m2K LTA > 70% 4-15-5
HR++-glas U < 1,2 W/m2K LTA > 70% 4-15-5
Type kozijn U-waarde (W/m2K.)
Hout 2,4
Kunststof 1 < U < 2,0 (afh. van fabrikant)
Aluminium 6,0
Aluminium met koudebrug 1,8 < U < 2,7 (af. van fabrikant)
Superisolerende profiel 0,8
Zoals u kunt zien aan bovenstaande tabel, maakt het verschil hoe hoog de isolatiewaarde van een glas uitvalt, wanneer het in verschillende kaders (kozijnen) word geplaatst. Afhankelijk van het kader is de isolatiewaarde hoger of lager. Een raam met een U waarde van 1.8 isoleert uiteindelijk maar tot een waarde van 6,0 U in een aluminium kader, terwijl dit met kunststof beduidend hoger, gemiddeld op 1,2 U ligt.

Tabel: U-waarde beglazing

Type beglazingU-waarde (W/m2K)
Enkel glas 5,7
Dubbelglas (4-6-4 mm) 3,3
Dubbelglas (4-12-4 mm) 3,0
Voorzetraam zonder coating 2,8
Driebladig (4-6-4-6-4 mm) 2,4
Voorzetraam met coating 2,0
HR glas 1,6 < U < 2,0 (afhankelijk van fabrikant)
HR + glas 1,2 < U < 1,6 (afhankelijk van fabrikant)
HR + + glas U < 1,2 (afhankelijk van fabrikant)